Pilot in Eindhoven over verkeer: wat levert het op?

Elke gemeente wil dat hun inwoners veilig en comfortabel kunnen leven. Om dat te bereiken is het verbeteren van de verkeersveiligheid een must. Maar waar begin je, over welke data beschikt een gemeente al, hoeveel kost het en wat levert het op? Door middel van een pilot kunt u daar snel achter komen met een minimale investering.

Wat is een pilot?

Je kunt een pilot het beste vergelijken met een verftester die je bij de bouwmarkt haalt om de juiste kleur voor de slaapkamermuur te bepalen. Je wil toch eerst even een klein gedeelte testen of de kleur de moeite waard is. Tijdens een pilot inspecteren we een bepaalde buurt of stadsgedeelte van uw gemeente, dit is dan representatief voor de rest van de gemeente. 

We checken de verkeersborden, het straatmeubilair en wegbelijning, zodat je onder andere inzicht krijgt in:

  • Wat is er in beheer (en wat niet)?
  • Wat is de onderhoudsbehoefte als de pilot geëxtrapoleerd wordt voor het gehele areaal?
  • Hoe kan het mutatie- en beheerproces ingericht worden?
  • Wat is de investering als de gehele gemeente gedaan wordt?

Met het verkregen inzicht kan de beheerder doelgericht en snel informatie bieden voor beleid en bestuur.

Zij gingen u voor:

Voor meerdere gemeenten hebben wij een pilot uitgevoerd om de data van de openbare ruimte in te winnen, waaronder gemeente Arnhem, Zwolle en Eindhoven.

In Eindhoven hebben we in een stadsdeel alle verkeersborden gedigitaliseerd en beoordeeld op functionaliteit. Daaruit bleek dat 11% van de borden verwijderd kon worden. En dat er ook verkeersborden bijgeplaatst moeten worden om de verkeersveiligheid te optimaliseren en te voldoen aan de wet- en regelgeving. Voldoende reden voor de gemeente om dit jaar een vervolg te geven in twee andere stadsdelen!

“Het voorstel van Gerben om met een pilot eerst een gedeelte van de Eindhovense gemeente te inspecteren was een goed startpunt. Zo kwamen we erachter dat in dit gebied 11% van de bebording gesaneerd kan worden. Nu gaat Inspectrum ook in twee andere gedeeltes aan de slag!

 

De samenwerking met Inspectrum is open en transparant. Ze doen wat ze beloven. Naast de inspectie van de verkeersborden, hebben ze ook de wegmarketing geïnspecteerd. De doorlooptijd was iets langer dan verwacht, maar ze hielden mij goed op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Door de inspectie op de bebording maken we de openbare ruimte weer een stukje veiliger.”

 

Martijn van Rooij – Eindhoven – Senior wegbeheerder

De voordelen van een pilot

  • Geeft kort en krachtig inzicht in de kwaliteit van uw data
  • Verhoogt de slagingskans van een ambitie
  • Heeft minimaal financieel risico
  • Helpt om focus aan te brengen
  • Word op korte termijn uitgevoerd
  • Inzicht in mogelijkheden voor capaciteit, tijd en middelen

Interesse in een pilot?

Neem contact op en kom te weten welke voordelen een pilot uw gemeente kan opleveren.

Gerben Top
g.top@inspectrum.nl
06 – 44 56 34 97