Om u optimaal te ondersteunen bij het doelmatig verduurzamen en onderhouden van uw gemeentelijk vastgoed, ging Inspectrum een voor Nederland unieke samenwerking aan met Vgib, Nivab, Vabi en Vastware. Samen bieden wij u full-service dienstverlening bij het doelmatig beheer en het verduurzamen van uw vastgoed. Van strategie, (D)MJOP en energielabel tot verduurzamingsadviezen en uitvoeringsbegeleiding. Samen met u zorgen wij ervoor dat plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. In onze vorige nieuwsbrief maakte u al kennis met Vgib. In deze nieuwsbrief stellen we u graag voor aan één van onze andere samenwerkingspartners: Vabi.
‘‘Wij luisteren naar gemeenten en werken graag samen; daarom komen we steeds weer met vernieuwende oplossingen.”
Arjen Zwiers, CEO Vabi
Vabi is een kennisinstituut met meer dan 50 jaar ervaring in de vastgoedbranche. Opgericht in 1972 door TNO, een collectief van installatie- en bouwbedrijven, de Rijksgebouwendienst en technische universiteiten voor het maken van betrouwbare rekensoftware. Hierdoor zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen deze direct verwerken in de software. Door constante ontwikkeling blijft de software altijd voldoen aan de nieuwste wet- en regelgeving. “Voor het opstellen en beheren van energielabels en maatwerkadviezen maakt Inspectrum gebruik van de software van Vabi. Vabi faciliteert inmiddels meer dan 2000 unieke klanten in de vastgoedmarkt. Inspectrum maakt met hun kennis en onze software als instrument gebouwen duurzamer, energiezuiniger, comfortabeler en leefbaarder, en daarmee beter bruikbaar en waardevast.”
Software voor gemeenten
Vabi biedt een platform voor de gemeente om antwoorden te geven op deelvraagstukken rondom energie voor alle vastgoed. Met de komst van de NTA8800 methodiek worden de krachten gebundeld tussen de methodieken voor woning- en utiliteitsbouw. Vabi richt zich op de vragen van vandaag maar kijkt ook verder om met het platform nog meer te gaan bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs 2050. “Het is bekend dat vastgoed een enorme bijdrage levert aan de CO2-uitstoot en dat de potentie tot besparing groot is. Met onze rekenkernen kom je veel makkelijker en efficiënter tot verbeterplannen, wat in deze tijd van schaarste nóg belangrijker is.”
Ook oude data altijd bruikbaar
“Het voordeel van Vabi is dat wij alles in eigen beheer hebben; geattesteerde rekenkernen, gebruiksvriendelijke software inclusief dashboards, een dynamisch platform om op samen te werken en een klantgerichte helpdesk waar je als gemeente op kan terugvallen. Software en service gaan op deze manier hand in hand. Onze klanten waarderen het dat wij een stap verder gaan. Een goed voorbeeld zijn wet- en regelgeving wijzigingen, waar wij als service zorgen voor conversies van datavelden en aanpassingen van de rekenkernen. De gegevens uit eerdere inspecties houden hierdoor hun waarde.”
Up-to-date beheer energielabels
“Hoe ziet de samenwerking met Inspectrum er concreet uit? Inspectrum maakt gebruik van Vabi software om efficiënt gegevens in te beheren, te verzamelen, energielabels te maken en maatwerkadviezen op te stellen om de benodigde duurzaamheidsmaatregelen inzichtelijk te maken. De data die in Assets Energie beheerd wordt, mag alleen aangepast worden door gecertificeerde EPA-adviseurs. Vabi heeft een partnerschap met een selecte groep EPA-adviesbureaus. Met deze partners, waaronder Inspectrum, hebben wij een intensieve samenwerking. Een van de voordelen van deze samenwerking is dat bij inijking-studies die Vabi verzorgt voor meerdere ministeries, Vabi al heel snel op de hoogte is van de aanpassingen op wet- en regelgeving gebied. Deze kennis delen wij met onze partners, die hierdoor al in een vroeg stadium rekening kunnen houden met de, vaak extra, benodigde data vergaring. De partners op hun beurt helpen Vabi om deze data gebruiksvriendelijk in de software te verwerken.”
De opgenomen labels zijn 10 jaar geldig. Dit betekent concreet dat minstens eens in de tien jaar een object opnieuw dient te worden opgenomen om een dossier te vormen.
Doordat in Vabi Assets Energie de data wordt bijgehouden op een centrale plek, inclusief aanpassingen aan de geldende wet- en regelgeving, de vervolgopnames tijd efficiënter kunnen worden uitgevoerd en er gedurende deze 10 jaar gericht beleid op object en voorraadniveau gemaakt kan worden.
Weten waar te beginnen
“Veel gemeenten hebben het onderwerp van energielabelverplichting (nog) niet helder in het vizier. Vaak is niet duidelijk wie er verantwoordelijk is, mist er data of zijn er zelfs nog helemaal geen energielabels. Gemeenten weten vaak niet waar te beginnen en hebben beperkt zicht op de volgorde van de activiteiten. Onze software en de adviesdiensten die Inspectrum biedt zijn hierbij behulpzaam. Het Vabi Assets Energie Platform geeft de gemeente tooling voor hun regierol. Op het platform is overzichtelijk te zien wat de huidige stand van zaken is en wat de mogelijkheden voor verbetering zijn. Het platform biedt verder de mogelijkheid om inzichten te verkrijgen van de hoogte van de investering van de voorgestelde duurzaamheidsmaatregelen, maar ook wat dit betekent in relatie met de doelstellingen uit het klimaatakkoord.”
“De uitkomsten van de maatwerkadvies module zullen vanaf juli dit jaar de onderlegger zijn om subsidies te kunnen aanvragen. Het bijkomende voordeel is dat er nog veel gedetailleerder gerekend kan worden en hierdoor een advies kan worden gegeven over bijvoorbeeld terugverdientijden. Dit alles maakt voor gemeenten hét verschil. Zij krijgen de regie door een duidelijk beeld van de huidige situatie en de mogelijkheden voor de toekomst.”
Arjen Zwiers, CEO Vabi
Houd onze nieuwsbrieven in de gaten, want in de eerstvolgende maakt u kennis met één van de andere samenwerkingspartners van Inspectrum.
Met alle diensten en een gedegen aanpak is Inspectrum ervan overtuigd u als gemeente vele stappen verder te kunnen helpen. Benieuwd naar wat Inspectrum voor u kan betekenen? Neem gerust contact op voor een afspraak met Rob de Jong.