U heeft een MJOP, maar heeft u ook een duurzaam MJOP?

Naast het welbekende meerjarenonderhoudsplan raakt een duurzaam MJOP steeds meer in zwang onder gemeenten. Niet zo vreemd ook: waarom zou je het onderhoud van je vastgoed niet samen laten lopen met het verduurzamen ervan? Dat heeft tal van voordelen.

Hoeveel vliegen kun je in één klap slaan? Als het gaat om een duurzaam MJOP (DMJOP) zijn dat er nogal wat. Om te beginnen laat je als gemeente zien dat je duurzaam bezig bent. En dat is goed voor de wereld en goed voor je imago. Ook niet onbelangrijk.

MJOP of DMJOP: u mag het zeggen

Daarbij leidt verduurzaming tot verlaging van exploitatielasten. En: het vastgoedportfolio behoudt zijn waarde terwijl de levensduur toeneemt. En dan hebben we het nog niet gehad over reductie van CO2-uitstoot, minder energieverbruik en de vermindering van hittestress.


Gemeente IJsselstein gaat voor een duurzaam MJOP

“Voor ons gemeentelijk vastgoed waren we op zoek naar een duurzaam meerjarenonderhoudsplan. Dus geen MJOP, maar een onderhoudsplan met een duurzaamheidsbril, dat antwoord geeft op de vraag: welke panden zijn geschikt voor intensievere duurzaamheidsmaatregelen en welke maatregelen zijn dat dan? Wat doe je op het juiste moment? Een aanpak gericht op de toekomst. Inspectrum voert dat nu voor ons uit.

Bezig met de toekomst, maar wel direct resultaat.

Gezien het duurzaamheidsvraagstuk vind ik dat je daar als gemeente het voortouw in moet nemen. Dat gaat verder dan het energielabel. Probleem is wel dat de ambities vaak torenhoog zijn en ze niet worden waargemaakt. Door duurzaamheid in het onderhoudsplan op te nemen, krijg je een goed beeld van de situatie en kun je maatregelen op natuurlijke momenten uitvoeren. En je weet ook meteen wat het oplevert. Dat kan CO2-reductie zijn, winst op het gebied van hittestress of een verminderd gasverbruik. We zijn bezig met de toekomst, maar wel met direct resultaat.”

Anne Baars, Teamleider Civiele Techniek & Vastgoed bij Gemeente IJsselstein


Een duurzaam MJOP? Daarom: Inspectrum

Inspectrum verzorgt energielabels en maakt MJOP’s voor de utiliteitsbouw. Daardoor hebben we een goed overzicht op zowel onderhoud als verduurzaming. Dat is niet alleen efficiënt, maar ook kosten- en tijdbesparend.

Een verduurzamingsadvies geeft antwoord op de vraag: wat kun je doen om je energieverbruik op de korte en lange termijn te verlagen? We beginnen dan met een inventarisatie van het gebouw, waarbij we ook naar materiaalgebruik kijken. Je zult de eerste niet zijn die we verrassen met slimme bouwkundige oplossingen. Stel, je dak is aan vervanging toe. Wij kunnen je dan voorrekenen hoeveel het kost om de dakconstructie aan te passen, zodat er zonnepanelen op kunnen. En hoeveel dat uiteindelijk oplevert.

De verduurzamingsadviezen vergelijken we met het reguliere onderhoudsplan. Zo kunnen we de meest natuurlijke momenten kiezen om ze uit te voeren. Met deze informatie in de hand vullen we meteen de ‘informatieplicht’ voor de gemeente in. Zo voldoet u aan de wettelijke vereisten en komt u bij controles goed beslagen ten ijs.